Saturday 10 September 2011

TOLIKO O HSF-u

Kao što sam obećao, napisaću još ponešto o gostima ovogodišnjeg HSF-a. Krenuću redom, onako, kako su stizali u Herceg Novi i neću se puno baviti njihovim biografijama, već njihovim boravkom i predstavljanjem u gradu.
Prvi je, još 28. avgusta, iz Zrenjanina stigao Branko Đukić. Došao je s namjerom da na HSF-u predstavi časopis STRIPOLIS koji je on pokrenuo prije skoro tri godine. Imali smo pet dana za dogovor o promociji i postavci izložbe koja će pratiti istu. Pošto je, kao i većina autora i ljubitelja stripova koje sam imao prilike da upoznam tokom ovih pet godina, koliko postoji Hercegnovski strip festival, Branko jedan izuzetno inteligentan i prijatan čovjek, dogovori i nisu oduzeli mnogo vremena. Tako je ostalo dovoljno vremena da razglabamo o našoj najomiljenijoj temi - stripovima. Branko voli autorski strip i više cijeni njegovu umjetničku stranu, a zanemaruje komercijalu. Na sebe je preuzeo (super)herojski zadatak, da kroz svoj časopis predstavi autore sa svih strana svijeta, a da pri tom predstavi upravo radove koje su ti autori i autorke radili, ne u komercijalne svrhe, već za svoj gušt. Samim tim, u stripolisu su predstavljeni njihovi najiskreniji, a možda i najbolji radovi.

Stripolis

31. avgusta su nam se pridružili Gašper Rus i Domen Finžgar iz Ljubljane, takođe da predstave časopis za koji rade, a koji se zove STRIPBURGER. Momci su u početku bili malo "stegnuti" i promociju su shvatili vrlo ozbiljno, što nije ni čudo, jer iste stvari rade svuda po zapadu, a tamo je sistem malo drugačiji negi kod nas. Ipak, nije trebalo puno vremena da shvate da je Hercegnovski strip festival malo opuštenija varijante onoga što se radi "tamo". Promocija Stripolisa i Stripburgera održala se isto veče, u prostorijama robne kuće Novito u centru grada. Kao i Stripolis, promocija Stripburgera je propraćena kvalitetnom izložbom plakata i stripova, među kojima su mnogi bili originali (iz njihovog albuma "Greetings From Cartoonia"). Na ovim izložbama smo mogli vidjeti radove više od četrdeset autora i autorki.

Greetings - Stripburger

2. septembra stigao je Darko Macan. Moram priznati da sam imao tremu. Veliko ime u svijetu stripa, a redovno pratim i njegov blog, gdje sam stekao utisak da je Darko nezgodan i opasan lik. Pogriješio sam u potpunosti. Njegovu izložbu smo otvorili isto veče u foajeu Dvorane "Park", a to je ujedno bilo i zvanično otvaranje 5. Hercegnovskog strip festivala.S njim je festival i završio, nakon predavanja u Klubu Hercegnovskog pozorišta. Darko je svoj boravak u Heceg Novom proveo uglavnom spavajući.

Darko Macan

Istog dana, stigao je iz Slovenije Iztok Sitar, čovjek koji je držao i podizao atmosferu tokom cijelog festivala. Imao je izložbu u Klubu HP i oduševio sve prisutne radovima, raspoloženjem i duhom. Pamtiće Hercegnovski strip festival po jegnjetini ispod sača i Nikšićkom pivu.

Iztok Sitar

Poslijednji je na HSF stigao Drako Perović, 4. septembra. Iako je izložbu u foajeu Dvorane "Park" imao tek sutradan, odmah se prešao u akciju na radionici "Strip Dvoboj". HSF-u je nacrtao i poklonio dva crteža većeg formata, koji će krasiti neke od budućih izložbi.

Darko Perović

Irena Jukić Pranjić je takodje bila sa nama, uz pomoć "moderne tehnologije". Predstavila nam je knjigu "Ženski strip na Balkanu", govorila o "Emisiji emocija" i uljepšala nam cijeli festival. Iskreno se nadam da ćemo imati prilike ponovo da je ugostimo (bila je na prvom HSF-u) zajedno sa Dunjom Janković i Ninom Bunjevac, čije su izložbe pratile promociju.

Irena Jukić Pranjić

A ŠTA RADE nakon HSF-a?!?

Branko priprema treći broj Stripolisa i maže se nakon sunčanja na "blatnoj plaži",
Gašper sabira utiske i slaže intervju koji su stripburgeraši radili s Macanom,
Domen tamani masline i sir iz ulja koje je kupio na hercegnovskoj pijaci,
Darko (Macan) uredjuje svoje blogove i uživa na Pagu,
Iztok pokušava da nabavi sač.
Darko (Perović) navija za Partizan,
Irena priprema englesko izdanje knjige i
SVI CRTAJU STRIPOVE!!!

2 comments: