Sunday 17 July 2011

ŽENSKI STRIP NA BALKANU


Čuli ste za njih. Ako niste, mnogo ste neupućeni - treba nešto da mijenjate. One su hit svih festivala, one crtaju fenomenalno i neumorne su, ali ih nećemo vidjeti na ovogodišnjem HSF-u (kvragu). Nećemo vidjeti njih jer su spriječene, ali vidjećemo njihove radove, a to nikako ne treba propustiti. Da krenemo redom...
Irena Jukić Pranjić je prošle godine objavila knjigu koja se zove "Ženski strip na balkanu". U knjizi je okupila dvadesetčetiri najbolje autorke koje djeluju na području Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Bugarske. Autorice zastupljene u izdanju su Helena Klakočar Vukšić, Magda Dulčić Todorowski, Sonja Gašperov, Dunja Janković, Ivana Armanini, Ivana Guljašević Kuman, Irena Jukić Pranjić, Zrinka Ostović, Ljubica Heidler, Branka Hollisworth - Nara, Helena Janečić, Mina Žabnikar, Kaja Avberšek, Ines Dedović, Tanja Komadina, Bojana Dimitrovski, Ivana Filipović, Maja Veselinović, Evelina Daneva, Sara Divjak, Nina Bunjevac, Neda Dokić i Biljana Malešević.
Irena i ja smo se još za prošlogodišnji festival dogovarali da napravimo promociju, ali kako knjiga do početka festivala još nije izašla iz štampe, stvar je propala, pa smo odlučili da to uradimo ove godine. Irena nažalost neće doći (datum održavanja HSF-a je malo nezgodan - počinje škola - Irena mora biti s djecom), ali ćemo je na prmociji čuti i vidjeti putem skype-a (šta sve čovjek neće izmislit).
Ovo nije Irenino prvo učešće na HERCEGNOVSKOM STRIP FESTIVALU. Izlagala je na prvom HSF-u 2007. godine, kao članica grupe EMISIJA EMOCIJA. Uz Irenu, tada su izlagali Damir Steinfl i Matija Pisačić. Četvrta članica ove grupe, Dunja Janković nije mogla da dodje, jer je u to vrijeme boravila u Americi. Iz istog razloga, Dunja neće doći ni ove godine (da ponovim - KVRAGU), ali ćemo njene radove (koji obaraju s nogu) moći vidjeti na promociji.


Pored Dunjine izložbe, promociju knjige "Ženski strip na balkanu" krasiće i izložba fenomenalne Nine Bunjevac, koja živi i radi (ne da radi, nego "ubija") u Torontu. Kao i Dunja, Nina nam šalje radove i pozdrave, ali iz razloga sličnih Ireninim, ni ona neće biti tu (kvragu kvragu kvragu).


Ostaje nam dakle da žalimo što nisu tu i da uživamo u izložbama i promociji koje je zaista grijeh propustiti.

Irena, Nina i Dunja

No comments:

Post a Comment