Thursday 14 July 2011

MCN vs HSF

Darko Macan je, mada to vjerovatno i ne zna, u neku ruku zaslužan što HERCEGNOVSKI STRIP FESTIVAL postoji još uvjek. Kontaktirao sam ga prvi put još 2007. kada sam počeo da "organizujem" prvi HSF. Termini nam se nisu poklapali, ali je Macan, uz izvinjenje što ne može doći, toplo preporučio Tihomira Tikulina Ticu, bez čijeg bi iskustva i dobre volje sve propalo još prvog dana. Tako, zahvaljujući Macanu, HSF ima Ticu, a bez Tice festival nije festival (i to ne važi samo za hercegnovski).
Macana sam kasnije lično upoznao u Zagrebu na CRŠ-u, sretali smo se i u Beogradu na MEĐUNARODNOM SALONU STRIPA, bili jako blizu dogovora da gostije na prošlogodišnjem HSF-u, ali je čovjek opravdano odustao (moja neažurnost u slanju mejlova je prošle godine došla do punog izražaja).
Srećom, Darko nije zlopamtilo - i evo ga. Ove godine nam dolazi i predstaviće se u punom sjaju. Izlagaće svoje radove, promovisati svoje knjige i ostala izdanja, držati predavanja i govoriti o saradnji s poznatim crtačima.


Macan je vrijedan i uvjek aktivan. Crta, piše, organizuje, objavljuje... i nikad ne staje. Biografiju (Macanovu i svih ostalih) ostavljamo za sajt, a ovdje izbacujem Wikipedijin spisak Darkovih stripova, tek toliko da se stekne uvid u njegovo djelo:

Comics

Books about comics
  • Stripocentrik : (Kvintalove tjedne kartice) (Mentor, 2005)
  • Hrvatski strip : 1945.-54. (Mentor, 2007)

No comments:

Post a Comment